Obiective turistice Arieseni

In apropiere de Pensiunea Valea Brazilor Arieseni se gasesc numeroase obiective turistice. Astfel veti putea face cu usurinta drumetii si excursii plecand de la pensiunea noastra.

Pesteri, chei, cascada, varfuri, partii de schi, muzee, manastiri, biserici si case memoriale sunt tipurile de obiective turistice pe care le puteti vizita in Apuseni in apropierea Pensiunii Valea Brazilor.

Mai jos va prezentam pe scurt o parte dintre ele.

Cascada Patrahaitesti se gaseste la doar 5 km distanta de Pensiunea Valea Brazilor Arieseni. Este o cadere de apa spectaculoasa de 12 metri inaltime, in 2 trepte. Marcajul din centrul localitatii Arieseni pana la cascada este punct rosu, dar plecand de la Cabana Patricia puteti urma drumul forestier si Valea Bucinis pana in apropiere de satul Patrahaitesti, iar de acolo sa urmati marcajul turistic.

Cetatile Ponorului - este un fenomen carstic de dimensiuni gigantice. Aici se gaseste cel mai inalt portal de pestera din Romania. Pereti de cateva sute de metri inaltime strajuiesc locul, iar in adancuri se gaseste o pestera sapata cu migala de apa in mii de ani.

Muzeul Patrahaitesti - un atelier de ciubararit unde mestesugurile traditionale se pastreaza vi si in ziua de azi. Aici puteti invata cum se confectioneaza tulnicele, donitele si ciuberele. Puteti asculta cantece traditionale cantate cu tulnicul - semnale sonore ce demult aveau semnificatii bine stabilite, doar de moti stiute.

Excursii in Muntii Apuseni plecand de la Pensiunea Valea Brazilor

Ghetarul Scarisoara - este unul dintre cele mai interesante fenomene carstice din Muntii Apuseni. Un bloc gigantic de gheata ce persista de la un an la altul chiar si in mijlocul verii cand temperatura de afara ajunge la 30 de grade celsius. Acesta este cel mai mare ghetar subteran din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

Pestera Ghetarul Vartop - mai poarta si numele de Pestera Minunata, deoarece este foarte frumos impodobita. In Sala Pasilor s-au descoperit 3 urme ale omului preistoric - omul de Neanderthal.

Ghetarul Scarisoara - este unul dintre cele mai interesante fenomene carstice din Muntii Apuseni. Un bloc gigantic de gheata ce persista de la un an la altul chiar si in mijlocul verii cand temperatura de afara ajunge la 30 de grade celsius.

Cascada Varciorog - frumoasa cadere de apa de peste 15 metri inaltime, situata in Arieseni, la 3.5 kilometri de DN 75. Marcajul spre cascada este punct galben. De la Cascada puteti urma drumul forestier din spatele ei pana sus pe creasta la varful Piatra Graitoare.

Pestera Poarta lui Ionele - o pestera usor accesibila cu o intrare gigantica de 12 metri inaltime. Pestera a fost recent reamenajata, astfel ca acum este dotata cu scari metalice, balustrade si este iluminata. In pestera va va insoti unul dintre cei 2 ghizi si va vor destainui multe detalii interesante.

Cheile Ariesului - sunt chei salbatice sapate in calcar Raul Aries si de un mic paraias. Plecand din DN 75 si urmand traseul marcat veti strabate cheile si veti ajunge pana sus pe stanci. De sus privelistea este spectaculoasa : stanci, paduri si casele motilor risipite prin toate poienitele muntilor din vai pana sus pe creste.

Varful Bihorul - este cel mai inalt varf din Muntii Apuseni. Pentru a ajunge pe el, din Arieseni urmati traseul banda albastra. De sus, de pe varf, se deschide o priveliste spectaculoasa spre Tara Motilor si Tara Beiusului. In perioada de vara intreaba creasta este animata de caii motilor ce alearga de colo colo in cautare de hrana si apa.

Varful Curcubata Mica - se gaseste in apropierea Varfului Bihorul. Desi nu este marcaj turistic acesta este usor de gasit, avand chiar pe varf o stanca ce seamana oarecum cu o palarie. Sus pe stanca este un punct de belvedere pentru Valea Ariesului Mare si Valea Ariesului Mic. De acolo de sus se zaresc satele in care a trait Horea si Avram Iancu.

Drumetii in Arieseni plecand de la Pensiunea Valea Brazilor

Telescaunul Piatra Graitoare - este o instalatie noua si moderna de transport pe cablu. In perioada de iarna deserveste 2 partii de schi pentru iubitorii sporturilor de iarna. Vara telescaunul este utilizat pentru a facilita accesul la Varful Piatra Graitoare si pentru a se cobora cu carturi si trotinete. Din telescaun pasionatii de fotografie au prilejul sa surprinda de sus satul de vacanta Vartop, Pietrele Negre si Groapa Ruginoasa.

Groapa Ruginoasa - o gigantica groapa formata pe cale naturala. Culoarea si formele ascutite ale crestelor atrag mereu noi vizitatori. Poteca ce va duce la acest obiectiv turistic este marcata cu banda galbena si pleaca din DN75.

Pestera Ursilor - este una dintre cele mai interesante pesteri turistice din Apuseni, pe langa frumusetea si varietatea formatiunilor carstice, aceasta adaposteste si schelete ale ursului de pestera ce a trait aici cu multa vreme in urma. Pestera este foarte bine amenajata, iar accesul pana la intrare se poate face cu autoturismul.

Manastirea Sfantul Ilie - este o manastire de maicute, situata in Albac, la 20 de kilometri de Arieseni. Aici puteti veni pentru a aprinde o lumanare si a va ruga.

Pentru a afla ce tresee trebuie urmate pentru a ajunge la ele va asteptam Pensiunea Valea Brazilor Arieseni. Aici va vom pune la dispozitie toate informatiile necesare pentru vizitarea acestor obiective turistice pe traseele cele mai frumoase si pitoresti.

Mai multe informatii despre obiectivele turistice din Arieseni si Muntii Apuseni gasiti pe http://www.arieseni.pro/obiective-turistice-arieseni.

Iarna - modalitati de petrecere a timpului liber:

In perioada de iarna cele 3 partii de la Vartop va asteapta pentru a schia.

Partia Vartop I este cea mai veche din Arieseni si are o lungime de 800 de metri fiind si cea mai cunoscuta.
Partia Vartop II este dedicata in special copiilor si incepatorilor, deoarece este mai scurta si pe ea activeaza si o scoala de schi.
Partia Piatra Graitoarea - este dotata cu telescaun si are 2 variante de coborare. O partie de dificultate medie si o partie pentru avansati.

La Garda de sus, la 6 kilometri de Pensiunea Valea Brazilor s-a deschis recent un  teleschi cu lungime de 200 de metri.

Pe langa sporturile de iarna, in anotimpul alb puteti face drumetii la obiective turistice precum Cascada Varciorog, Muzeul Patrahaitesti, Groapa Ruginoasa.

Schi pe partia de la Vartop-Arieseni si drumetii montane iarna in Apuseni